Zadelmak maken

 

Je kunt een paard maar 1 keer goed zadelmak maken. Het is erg belangrijk dat dit meteen goed gebeurt. Een paard wat een slechte eerste ervaring heeft wordt bang en het kost veel tijd en energie om het vertrouwen weer terug te winnen. Wij streven er dan ook naar om het paard te leren dat werken leuk is en dat het paard op zijn ruiter kan vertrouwen.

 

Hoe gaan wij te werk?

We werken volgens de Freestyle methode van Emiel Voest. We beginnen met een kennismaking met eigenaar en paard natuurlijk. We werken heel stapsgewijs zodat het paard kan wennen aan de nieuwe situatie en we op een rustige manier het paard vol vertrouwen zadelmak maken.

 

Loswerken

Het paard moet zich op zijn gemak voelen en ook wij moeten het paard leren kennen. Hiervoor gaan we een loswerk training doen. Tijdens het loswerken maken we afspraken met het paard en bepalen we de leiderschapsverhouding. Hierdoor weet het paard wat ze aan ons hebben maar wij weten ook met wat voor paard wij te maken hebben. Ook leert het paard om te gaan met druk.

 

Grondwerk

Doormiddel van grondtraining zal er verder gebouwd worden aan het leiderschap. Ook wordt het paard geleerd te wijken voor (fysieke) druk. Van nature gaan paarden tegen druk in en wij willen dat ze gaan wijken voor onze druk. We leren het paard op zo weinig mogelijk druk te reageren. Zodat we zachte hulpen kunnen gebruiken.

 

Dubbele lange lijnen

Uiteindelijk gaan we het paard opzetten aan de dubbele lange lijnen om de stuur hulpen en stemcommando’s te leren.

 

Als deze stappen zijn doorlopen gaan we voor het eerst op het paard zitten. We bouwen dit vaak op door eerst te leunen en vervolgens in het zadel te gaan zitten. Dit doen we in een afgesloten ruimte (de bak). Eerst loopt er iemand mee met het paard. Wanneer het paard daar aan gewend is gaan we een stap verder, we leren beenhulpen aan en gaan we de stuurhulpen, die al aangeleerd zijn aan de dubbele lange lijnen, ook onder het zadel in zetten. Zo werken we er uiteindelijk naar toe dat het paard in alle gangen zich laat rijden.

 

Duur van de training

De duur van de training is heel erg afhankelijk van de trainingen die het paard al heeft gehad en van het karakter van het paard. Het ene paard heeft al een heel voortraject gehad en is een stuk vlugger klaar dan een paard wat net uit de wei komt en nog nooit in de hand is geweest.

 

Wij maken een schatting van de duur van de training tijdens de kennismaking. Het kennismakingsgesprek is altijd vrijblijvend. Hier kan de eigenaar vertellen hoever ze in de training zijn, wat het paard allemaal kent en hoe het paard ermee om gaat.

 

Op moment dat het paard nog een heel voortraject moet ondergaan kunnen wij ook met de eigenaar kijken naar een goede voorbereiding op het zadelmak maken. Hierbij kun je denken aan lessen, intensieve begeleiding maar de eigenaar kan het natuurlijk ook helemaal uitbesteden.

 

"We werken vanuit vertrouwen, en doen alle stappen in het tempo van het paard zonder dwang.
Vertrouwen en plezier van het paard staan altijd voorop!"

- Lotte de Wal

Wat u kunt verwachten als het paard zadelmak is:

 

- Je kunt veilig op en afstijgen

- Het paard kan halthouden

- het kent de basishulpen van stap, draf en galop

- Het paard kent enkele basis figuren

 

Voor de kosten kunt u onder het kopje tarieven kijken.