Help een luchtzuiger op stal! Niemand wordt blij van een luchtzuiger op stal. Als jij een luchtzuiger op stal hebt en je je afvraagt waarom mensen zich hier zo druk om maken, of als je dit juist wilt voorkomen, lees dan vooral verder. Waarom gaat een veulen of jong paard luchtzuigen? Wat zijn de redenen dat we dit gedrag niet graag zien? En nog belangrijker: hoe kun je dit voorkomen? Deze vragen zal ik in deze blog beantwoorden.
Wat is luchtzuigen?
Allereerst is het goed om te weten dat luchtzuigen door het paard zelf aangeleerd gedrag is. Het is een complex probleem dat dieper gaat dan enkel een slechte gewoonte. Wanneer een paard luchtzuigt, zuigt het letterlijk lucht naar binnen via de mond. Vaak doen ze dit door hun tanden op een object te zetten en hun nek te strekken, waarbij je duidelijk kunt horen dat ze lucht naar binnen zuigen. Sommige paarden presteren dit echter ook zonder zich ergens aan vast te bijten.
Tijdens het luchtzuigen komt er een stofje vrij: endorfine, ook wel het gelukshormoon genoemd. Dit stofje is voor het paard heel fijn, omdat het pijnstillend is en een positieve werking heeft op de gemoedstoestand. Dit stelt een paard in staat beter om te gaan met stressvolle situaties en kan symptomen van angst en somberheid verlichten. Omdat luchtzuigen een positief effect heeft, zal het een paard dit gedrag gaan herhalen. Dit gelukshormoon maakt luchtzuigen verslavend; het kan een manier worden om met stress om te gaan en zichzelf te kalmeren.
Oorzaken van luchtzuigen
Luchtzuigen is vaak een signaal dat er iets niet goed is met het welzijn van het jonge paard. De voornaamste oorzaak van luchtzuigen is stress. Stress kan ontstaan door verschillende factoren, zoals:
Gevolgen van luchtzuigen
Hoewel luchtzuigen een manier is voor paarden om met stress om te gaan, is het voor hun gebit niet wenselijk. Doordat ze zich steeds vastbijten in objecten, kan luchtzuigen uiteindelijk zorgen voor gebitsproblemen. Jonge paarden wisselen nog een keertje, maar wanneer paarden veel luchtzuigen en hierbij objecten vastpakken, kan dit proces verstoord raken en leiden tot ontwikkeling problemen met het blijvende gebit. En gebitsproblemen geven op latere leeftijd. Gebitsproblemen kunnen pijn en gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Daarnaast kan het slijten van voortanden zorgen dat het afsnijden van ruwvoer moeizamer gaat. En er een verminderde kauwfunctie is. Het is daarom belangrijk om een jong paard dat luchtzuigt regelmatig door de tandarts te laten controleren.
Er zijn mensen die zeggen dat paarden die luchtzuigen gevoeliger zijn voor koliek. Onderzoek toont echter aan dat er geen significant verschil is tussen luchtzuigers en niet-luchtzuigers. Wel kan luchtzuigen een symptoom zijn van maagzweren, omdat bij het luchtzuigen vermoedelijk ook extra speeksel vrijkomt dat het maagzuur neutraliseert. Dit kan een pijnstillend effect hebben. Jonge paarden met maagzweren zijn wel extra gevoelig voor koliek. Maar de oorzaak ligt dan dus niet bij het luchtzuigen.
Hoe voorkom je luchtzuigen?
Om luchtzuigen bij veulens en jonge paarden te voorkomen, is het cruciaal om in te grijpen voordat het gedrag een gewoonte wordt. Hier zijn enkele preventieve maatregelen en oplossingen:
Wanneer je een paard hebt dat al is begonnen met luchtzuigen, is het belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen. Het belangrijkste is dat je de oorzaak gaat vinden. Wat is de reden dat jouw veulen of jonge paard is begonnen met luchtzuigen? Wanneer je de oorzaak weet, kun je maatregelen nemen. Ook dan zit de oplossing vaak in bovenstaande maatregelen!
Conclusie
Luchtzuigen bij veulens en jonge paarden is een complex probleem dat voortkomt uit een combinatie van factoren, waarbij stress een centrale rol speelt. Het is essentieel om de onderliggende oorzaken aan te pakken, vooral omdat veulens en jonge paarden zich nog in een ontwikkelingsfase bevinden. Door te focussen op hun natuurlijke behoeften, stress te verminderen en een stimulerende omgeving te creëren, kun je het welzijn van je veulen of jong paard verbeteren en de neiging tot luchtzuigen voorkomen. Het voorkomen van luchtzuigen is cruciaal om gebitsproblemen te vermijden en de gezondheid van je paard op lange termijn te waarborgen.